About Me

My photo
Anak Bapak Al-Banjary Al-Asya'iry As-Syafi'iy, Dilahirkan pada tanggal 1hb Januari 1983 di Kg Parit Satu Sungai Sireh, Tanjong Karang, Selangor Darul Ehsan, seorang Melayu berketurunan Banjar suku Alai, Kini bersama PAS Kawasan Tanjong Karang berjuang menegakkan Islam di atas muka bumi Allah sebagai amanah dan tanggungjawab dari-Nya.. ..terima kasih atas sokongan anda.. Takbirr..ALLAHUAKBAR..!!!

Sunday, April 5, 2009

Operasi Hitam Dalam Kempen Pilihanraya Bukit Gantang, Bukit Selambau dan Batang Ai

Saya ada sedikit maklumat tentang beberapa strategi yang biasa diamalkan oleh parti politik sekular dan dilaksanakan untuk menjatuhkan pihak lawan dengan cara yang tidak bertanggungjawab. Biasanya sesebuah parti yang amat-amat terdesak apabila menghadapi parti lawannya dalam mana-mana pilihanraya akan menggunkan kaedah ini untuk mendapatkan undi, kaedah ini dikenali sebagai "Black Operation".

Black Operation adalah dengan melaksanakan “covert operations” yang di lakukan secara penuh kerahsiaan.

Operasi ini dilakukan didalam kategori deniable iaitu untuk menidakan kemenangan dan sokongan terhadap Parti Lawan semasa kempen-kempen pilihanraya di adakan.
Untuk tujuan ini tumpuan hanya dilakukan kepada operasi berikut:

Black Propaganda:
Bertujuan untuk menyebarkan maklumat dan risalah palsu yang bertujuan untuk memalukan pihak lawan.

Poster poster dan risalah yang akan di pasang di tempat tempat yang strategik dan di lakukan seolah olah dari pihak lawan.

Grey propaganda:

Bertujuan untuk menyebarkan maklumat dan risalah yang tidak mempunyai identiti penganjur bertujuan untuk meneutralkan penyokong hard core.

making enemies believe falsehoods ussing straw argument to make someone believe "A", one releases as grey propaganda "B", the opposite of "A". In phase two, "B" is discredited using some strawman. The enemy will then assume "A" to be true.


WhitePropaganda:

Bertujuan untuk menyebarkan maklumat dan risalah yang benar untuk menangkis tohmahan dan serangan dari pihak lawan.

Perlaksanaan akan dilakukan oleh Black Operator secara covert dan tidak boleh didokumentasikan.

Sekiranya kita fikirkan dan menilai apa yang terjadi ketika kempen pilihanraya berlangsung di Bukit Gantang atau Bukit Selambau atau Batang Ai, pihak manakah yang menggunkan operasi seperti ini..???

No comments: