About Me

My photo
Anak Bapak Al-Banjary Al-Asya'iry As-Syafi'iy, Dilahirkan pada tanggal 1hb Januari 1983 di Kg Parit Satu Sungai Sireh, Tanjong Karang, Selangor Darul Ehsan, seorang Melayu berketurunan Banjar suku Alai, Kini bersama PAS Kawasan Tanjong Karang berjuang menegakkan Islam di atas muka bumi Allah sebagai amanah dan tanggungjawab dari-Nya.. ..terima kasih atas sokongan anda.. Takbirr..ALLAHUAKBAR..!!!

Sunday, April 5, 2009

Bila Dengar Sembang-Sembang Petugas UMNO Di Bukit Gantang

Saya masih berada di bukit gantang membantu jentera PAS perak mempertahankan kerusi Parlimen P.095 Bukit Gantang. Sempat juga saya bertemu dengan jentera UMNO namun dalam keadaan saya seperti orang biasa dan bukan seperti seorang petugas. Ketika mendengar sembang-sembang petugas -petugas UMNO ini yang kebetulan duduk di belakang saya, ada suatu yang dikira sulit bagi UMNO namun dibincangkan dikalangan petugas UMNO itu.Ketika perbualan itu saya sempat mendengar dan menangkap beberapa maklumat berhubung dengan operasi jentera pilihanraya UMNO. Menurut salah seorang petugas UMNO yang tidak saya kenali itu, anggaran belanja jentera serta operasi UMNO seperti yang disebut oleh petugas UMNO yang tidak saya kenali itu menyebut dalam anggaran yang akan digunakan dalam pilihanraya kecil Bukit Gantang adalah seperti berikut ( beliau menyebut sambil melihat sehelai kertas ):


Bajet Jentera UMNO Bahagian(RM 60,000.00),Bajet Pemuda/Puteri/Wanita ( RM 70,000.00 )Bajet Bilik Gerakan Cawangan 106 + Bilik Gerakan Sampingan ( RM 140,000.00 ),Bajet Komponen (RM 60,000.00 ), Bajet khas 'cash inhand' Calon ( RM 100,000.00 ),Database SMS/Digital Info( RM 160,000.00 ),Comando team Risik/Info/Counter attack (RM50,000.00 ), Blogger Counter ( RM 30,000.00 ) ( apakah ini upah yang dibayar kepada pemberi komen yang bukan-bukan di dalam blog-blog pro-PAS atau pro-pakatan rakyat..???),Transport 4wd/Lori (RM 50,000.00 ),PA System & Canopy( RM 60,000.00 ),Poster/Baju T,Badge/Belon/Billboard (Selain dari UMNO Malaysia /Badan perhubungan Perhubungan) ( RM 100,000.00 ).

Jumlah keseluruhan yang disebut oleh petugas UMNO itu menjangkau RM 880,000.00..!!!

Sekiranya benarlah apa yang dikatakan oleh petugas yang tidak saya kenali ini, maka jelaslah UMNO/BN telah menyalahi akta kesalahan pilihanraya yang hanya menghadkan belanja pilihanraya bagi bahagian Parlimen sebanyak RM 200,000.00 sahaja...!!!

Dalam sembang-sembang kedai kopi bersama petugas-petugas UMNO ini juga, saya mendengar perbincangan tentang masalah yang UMNO hadapi dalam pilihanraya kali ini. Saya kira mereka ini bukan dari kalangan petugas biasa. Boleh jadi adalah dari petugas UMNO peringkat tinggi..wallahu a'lam.

Antara masalah-masalah yang dihadapi oleh UMNO yang sempat saya dengar dan saya ingat,antara masalah-masalah yang dihadapi UMNO seperti yang dibincangkan oleh petugas-petugas UMNO/BN itu ialah;

1. Calon tiada modal kewangan untuk dijadikan belanja pilihanraya.

2. Calon tidak tahu kedudukan Bajet sebenar.

3. Bajet yang diberikan kepada Bahagian di simpan untuk kegunaan pengangkutan semasa pilihanraya.

4. Bajet dari negeri belum turun dan calon tidak tahu langsung jumlahnya.

5. Jentera Bahagian tidak menunjukkan komitmen dan sering bertelagah dan berkelahi sesama sendiri.

6. Jentera UMNO Bahagian tidak mempunyai pengalaman dalam operasi pilihanraya.

7. UMNO Bahagian bergantung kepada Calon untuk membuat semua keputusan.

8. Calon tidak mendapat sokongan padu serta bantuan peribadi dari kalangan pimpinan Bahagian,masing-masing cuba cari kepentingan peribadi.

9. Calon memerlukan Kepakaran Jentera khusus dari Badan Perhubungan Negeri atau
UMNO Malaysia bagi membantu penyelarasan Bilik Gerakan Utama.

10. Calon memerlukan maklum balas dari kumpulan komando bebas dalam mendapat info terkini untuk serangan balas.

11. Calon sangat memerlukan sistem sms dalam menjejaki pengundi,info,bahan counter attack.

12. Calon memerlukan jentera yang berpengalaman dalam menangkis serangan lawan selain ceramah-ceramah biasa.

13. Kebanyakan Penyokong (pekerja dan petugas ) Calon tidak mendapat kerjasama UMNO Bahagian.

14. Jentera UMNO Bahagian hanya dapat membantu dari segi ceramah/taklimat sahaja.

15. Penyokong Cina amat 'keras kepala' perlu bantuan pimpinan pusat seperti MCA dan parti GERAKAN.

16. Penyokong India boleh dipujuk dengan 'bantuan' dan janji-janji namun malangnya penyokong India tidak sebodoh dahulu.

17. Calon memerlukan jentera yang agak kuat dan ramai dalam memerangi parti lawan khusus kerjasama Badan Perhubungan Negeri.

18. Menyebarkan propaganda yang boleh menjauhkan dan membodohkan pengundi Melayu daripada PAS contohnya isu derhaka kepada sultan,isu sentimen perkauman melayu, isu beri tanah atau isu PAS dikudakan oleh DAP juga isu berkawan dengan parti kafir.

Begitulah sedikit sebanyak yang sempat saya catit dan dapat saya rakamkan dalam ingatan saya. Saya sendiri tidak pasti mengapa mereka bincangkan sesuatu yang sulit ditempat yang amat terbuka.Jika bajet ini benar, maka ia baru bajet tersurat, bagaimana pula bajet yang tersirat..??? Bagi saya sesuatu yang sulit jika diperdengarkan ditempat terbuka bukan suatu yang sulit lagi....!!! Wallahua'lam.

3 comments:

Anonymous said...

salam untuk penulis dan pembaca.

dengan duitlah UMNO hancur. tanpa duit, UMNO lagi hancur. semoga BN tidak tambah dosa curi amanah wang rakyat untuk kepentingan 3 plihan raya kali ini. mana tau.. ke depan ni, banyak lagi PR kecil di mana-mana.

keep on posting, great info. wassalam.

HASBUL said...

HAAA!!!NAK MENDERMA LA TU....LEPAS PILIHAN RAYA GHAIB...HAMPEH!!!

troubadour said...

Salam anak muda...

Ana bangga dengan kerja anta. Ana sudah masuk golongan tua dan bila lihat anak muda sebegini kental, ana rasa terpanggil untuk berkenal.

I stayed in Kuala Selangor for ten years. I was active in PAS KS before going cyber now as I am staying in Thailand.

Selamat maju jaya!

troubadour