About Me

My photo
Anak Bapak Al-Banjary Al-Asya'iry As-Syafi'iy, Dilahirkan pada tanggal 1hb Januari 1983 di Kg Parit Satu Sungai Sireh, Tanjong Karang, Selangor Darul Ehsan, seorang Melayu berketurunan Banjar suku Alai, Kini bersama PAS Kawasan Tanjong Karang berjuang menegakkan Islam di atas muka bumi Allah sebagai amanah dan tanggungjawab dari-Nya.. ..terima kasih atas sokongan anda.. Takbirr..ALLAHUAKBAR..!!!

Monday, September 29, 2008

aNaK BaPaK said...

kesimpulannya disini..memang ramai yg tak mahu diri di tarbiyah ubtuk menjadi lebih baik..lebih takutkan allah..lebih mengenali maksud iman..lebih sedar betapa apa sebenarnya islam dalam hidup kita..saya rasa inilah dia suara2 mereka2 yg memang jauh dari tarbiyah,..nak ajak solat jemaah pun susah..patutlah yahudi berkata kepada pemuda islam di palestin.."selagi solat subuh umat islam tidak seperti solat jumaat..jangan harap kamu akan dapat menewaskan kami lagi..!!! begitu juga ketika rasulullah pergi berperang..hanya mereka yang banguntahajjud sahaja yg rasulullah benarkan keluar berperang..apakah maksudnya semua ini..maksudnya kekuatan kita yg sebenar adalah islam, iman dan taqwa juga doa..maka kekuatan berdasarkan semangat tanpa memperbaiki diri agar lebih beriman dan bertaqwa kepada allah adalah kekuatan yg amat sementara..bila habis semangat habislah perjuangan..

maka tidak hairanlah ada yg keluar dari PAS..ya dalam hatinya buat apa nak usrah, pergi kuliyah, pengajian dan program tarbiyyah yang lain..berjuang tegak keadilan sudahlah..inilah natijahnya..benar bukan nak suruh jadi ulamak semua..tapi kita kena ingat bahawa merekalah (ulamak) orang yang mewarisi kerja2 para nabi..dan allah sendiri berfirman " sesungguhnya yang takutkan ulamak dari kalangan hambaku adalah ulamak" dewan ulamak berperanan untuk mencorak dan menggerakan program tarbiyah bukan nak suruh jadi ulamak..tapi nak suruh kita lebih kenal tanggungjawab kita dengan allah dan rasulullah..

tulisan tuan haji azizi ini adalah muhasabah ruhiyyan dan jasadiyah..kita dah makin jauh dengan islam inilah hakikatnya..kita tak jadikan akhlak sebagai ukuran dalam tindakkan kita..kita dah tak minat nak dengar dasar2 ilmu yg digariskan allah dan rasulnya..inilah kelemahan kita..kekuatan berdasarkan semangat kita takkan kemana..takkan kemana?? septutnya sebagai ahli jemaah kita patut rasa bersalah kalau kita sendiri tidak mentarbiyah diri kita dengan program yg ada..berapa ramai yg lebih utamakan kerjaya dengan pandang sinis golongan2 veteren yg menyeru nkepada tarbiyah..ingat..kita kalau tak hadir mesyarat cawangan kalau tak ada sebab yg munsabah..sudah dikira berdosa..ya..ini bukan nak salahkan sesiapa..tetapi kenapa kita tak pernah rasa bersalah..kenapa..kerana kita tak ajar diri kita untuk ingat bahawa dalam hidup kita takkan terlepas darri dosa dan pahala..kalau golongan profesional kata golongan ugamawan tak berfikir secara profesional..kenapa golongan yg bangga dengan profesional tak mahu dalami tentang dasar2 islam dari agamawan..kenapa sungguh2 suruh golongan2 agamawan terbuka minda sedangkan ada golongan yg bangga dengan profesionalnya itu tak mahu terbuka hati mengikut program2 tarbiyah...patutlah sampai ada yg tak mahu bersama sengan program ini kata..payahlah..nak mengorat awek pon tak boleh!!! inikah jenis manusia yg nak kita lahirkan??? saya secara terbuka agak terkilan dengan mereka2 ini yg tak mahu mendidik hati dengan tarbiyah tapi salahkan ahli2 jemaah yg menegur dengan istilah menghukum dan menyalahkan..bukankah itu suara yang sama dikeluarkan oleh umno dan golongan sekular yg lain...!!!!???

saya amat risau kiranya sekarang didalam jemaah PAS makin ramai lahir abdullah bin ubai bin salul...saya amat risau..mohon allah hindarkan dari bala sekularisasi dalam PAS...!!!!

No comments: