About Me

My photo
Anak Bapak Al-Banjary Al-Asya'iry As-Syafi'iy, Dilahirkan pada tanggal 1hb Januari 1983 di Kg Parit Satu Sungai Sireh, Tanjong Karang, Selangor Darul Ehsan, seorang Melayu berketurunan Banjar suku Alai, Kini bersama PAS Kawasan Tanjong Karang berjuang menegakkan Islam di atas muka bumi Allah sebagai amanah dan tanggungjawab dari-Nya.. ..terima kasih atas sokongan anda.. Takbirr..ALLAHUAKBAR..!!!

Thursday, July 31, 2008

Kes Muzakarah UMNO/PAS, Salah Teknikal dan Tektikal, Jangan Ulangi Lagi..

Saya kira tindakan beberapa individu di peringkat pimpinan tertinggi PAS membuat satu tindakkan berjumpa UMNO tanpa merujuk kepada seluruh AJK PAS pusat ( tidak dibawa dan dibincangkan dalam mesyuarat AJK PAS pusat atau mesyuarat dewan harian ) adalah satu perkara yang memberikan kerugian yang amat besar bagi PAS.

Bayangkan pada awalnya pertemuan itu dinafikan tetapi tiba2 Pak Lah umum dah jumpa 3 kali dan kita mati-mati ingatkan bahawa Pak Lah berbohong, saya nampak perkara ini agenda UMNO untuk menjerat PAS untuk menjauhkan masyarakat Melayu dan bukan Melayu kepada PAS. akhirnya PAS terperangkap. kalaulah Dato Seri Presiden buat kenyataan menafikan, nampak jelas parti kita berbohong kepada ahli dan pengundi. Nak tak nak Dato' Seri Presiden jawab dengan kebenaran dan memang jumpa, maka sekarang UMNO telah manipulasikan kenyataan itu di media dengan membesarkan isu muzakarah dan muqabalah sehingga mereka berjaya meragukan ahli PAS terhadap pimpinannya dan meragukan pengundi bukan Melayu terhadap perjuangannya. Lainlah kalau itu adalah keputusan dari mana-mana mesyuarat AJK atau dewan harian, kalau semua AJK pusat tahu saya yakin isu Mahfuz dan Hanipa buat kenyataan tak akan timbul, dan saya pasti wajib bagi semua pimpinan taat kepada keputusan mesyuarat dan jika isu ini timbul mereka wajib mempertahankannya. Masalahnya sekarang saya kira ramai di kalangan AJK pusat tak tau, kalau Ketua Penerangan PAS Pusat pun tak tahu apalagi AJK yg lain2!!! kenapa perkara itu tidak dibawa berbincang dalam mana2 masyuarat untuk diputuskan yang akhirnya hanya kerana tindakan individu terus membawa masalah dalam parti.., apakah itu akhlak yang di ajar dalam program tarbiyyah parti??? Sekarang masalahnya apa nak jawab bila pengundi tanya???

Kita kena ingat pada zaman Rasulullah S.A.W sebelum berlaku perang Badar Kubra. Rasulullah mesyuarat dulu dengan para sahabat tentang di mana kedudukan tentera yang paling strategik. Rasulullah meletakkan cadangan pada suatu tempat. Tetapi salah seorang sahabat bertanya kepada Rasulullah..apakah cadanganmu itu wahai rasul allah satu wahyu atau pandangan kamu sendiri wahai Rasulullah...kalau ia satu wahyu kami akan taat..jika bukan wahyu kami akan beri cadangan yang lain. Rasulullah menjawab..ini adalah cadangan dari diriku sendiri..maka para sahabat mencadangkan agar pasukan tentera Islam di tempatkan di tempat lain kerana di sana ada telaga air yg akan membolehkan tentera minum air dan menyegarkan badan..setelah dipersetujui, pandangan Rasulullah S.A.W di tolak dan pandangan sahabat diterima bahkan Rasulullah S.A.W sendiri bersetuju dan menyokong cadangan itu...bukankah itu satu panduan yang baik kepada jemaah dan parti??? apakah kita lupa bahawa perkara taktik dan strategi perlu lihat pada waktunya..Pakatan Rakyat bukannya kuat lagi..patut kita kuatkan dan kukuhkan hubungan Pakatan Rakyat. soal ada yang menolak dasar PAS..teruskan dakwah dan penerangan.. setakat Karpal Singh biarlah dia, ahli DAP sendiri pun ramai yg kata itu bukan suara DAP...pernah saya dengar dari rakan DAP di kampung halaman saya...dia sudah tua..tak lama lagi matilah dia..dia nyatakan sokongan terhadap Islam yg diperjuangkan pas bahkan beliau adalah ahli Kelab Penyokong PAS yang mahu PAS terus berjuang menegakkan negara islam hasil usaha penerangan dan dakwah kepada bukan Islam...

Dalam isu ini saya sendiri dapati krisis kecewa pengundi bukan Melayu dan golongan profesional yang simpati pada PAS harus kita ambil kira..Prof. Zulkifli Muhammad sendiri dalam pidatonya pernah berkata..satu hari nanti yang akan memenangkan Islam adalah golongan bukan Islam yang faham tentang Islam. Kita lihat pula perkembangan terbaru ada ahli kelab penyokong PAS yang sudah memeluk islam..kes ini direkodkan di PAS Kawasan Puchong kalau tak silap saya..

Saya menyokong kenyataan Mahfuz dan pendirian peribadi Hanipa Maidin ini..saya kira antara mesej yang hendak disampaikan ialah, pimpinan wajib bertanggungjawab terhadap tindakkan dan sikap mereka yang dilihat mewakili parti..kedua, membersihkan imej PAS dari dipalit salah faham pengundi Melayu atau Bukan Melayu kalau-kalau mereka anggap Pimpinan tertinggi PAS mengamalkan oligarki...mesej lain juga ialah, nak beritahu kepada masyarakat seluruhnya, kita semua adalah manusia yg tidak lari dari buat kesilapan dan kesalahan, termasuklah Presiden PAS, Timbalannya..hatta Mursyidul 'Am pun dia adalah manusia..maka jika ada silap dia mesti ditegur dan PAS adalah parti terbuka selagi mana perkara yang ditegur itu tidak melibatkan perkara yang qati'ie di dalam Al-Quran dan As-Sunnah, Ijmak 'Ulamak dan Qias..dan tidak mempersoalkan sautu yang diluar roh Islam..ini yang kita kena faham...saya yakin suara Mahfuz dan Hanipa bukanlah suara PAS.., tapi suara seorang ahli PAS yang sayangkan PAS.., saya sendiri berpendirian sebagai mana mereka berdua..soal hipokrit atau tidak saya tak tau sebab itu soal hati Allah sahaja yang tahu..kesilapan individu yg berjumpa UMNO saya rasa bukan juga untuk kepentingan peribadi, saya pasti mereka juga bertindak begitu kerana sayangkan Islam dan sayangkan PAS yg jadi wadah perjuangan Islam cuma silap taktik dan teknik dan masa yg tak sesuai..mungkin kerana terlepas pandang dan sikap lupa yang ada pada manusia, dan sepatutnya perkara itu mestilah dari keputusan mesyuarat..bila dah jadi keputusan mesyuarat barulah boleh bertindak dan kalau jadi apa2 kita semua dah bersedia nak tanggung..ingat bahawa kita berada di dalam lapangan politik...nak berkawan dengan ular pun kena tau jens ularnya..membelit ke mematuk ke menelan ke..UMNO jelas telah merancang perkara ini saya rasa lah..kalau sungguh2 UMNO nak bincang soal Melayu soal Islam..kenapa hebohkan perkara ini lebih awal sehingga Presiden PAS tak bersedia menjawab isu ini..contoh la..kita berpakat dengan orang..tiba2 kita pulak pergi bocorkan rahsia pakatan ini dengan org lain..bukankah itu perbuatan khianat..nyata UMNO tak ikhlas dan hanya mahu haru-birukan PAS.., ni sorang lagi, Khairy Rembau tengah senyap..diam-diam ubi berisi..diam-diam Khairy kita tak tahu..
Sekurang-kurangnya Mahfuz dan Hanipa mintak maaf jugak..yg individu tertentu itu bila lagi..molek juga kiranya individu itu dan itu buat kenyataan maaf terbuka kepada seluruh ahli pas, pendokong dan penyokong juga pengundi..respesct akan kembali kepada PAS insya-allah..


No comments: