About Me

My photo
Anak Bapak Al-Banjary Al-Asya'iry As-Syafi'iy, Dilahirkan pada tanggal 1hb Januari 1983 di Kg Parit Satu Sungai Sireh, Tanjong Karang, Selangor Darul Ehsan, seorang Melayu berketurunan Banjar suku Alai, Kini bersama PAS Kawasan Tanjong Karang berjuang menegakkan Islam di atas muka bumi Allah sebagai amanah dan tanggungjawab dari-Nya.. ..terima kasih atas sokongan anda.. Takbirr..ALLAHUAKBAR..!!!

Friday, June 20, 2008

Pendekatan Siasah Syari'yyah di MalaysiaPendekatan Siasah Syari’yyah di Malaysia Khasnya di Negeri Pakatan Rakyat .
Oleh : Syeikh Nasrudin Hj Hassan ath Thanthawi

Pelbagai pihak kelihatan masih keliru dan curiga terhadap Pendekatan Siasah Syari’yyah yang dicadangkan oleh Dewan Pemuda PAS Pusat untuk dilaksanakan di Negara ini , khasnya di negeri – negeri yang dimenangi oleh Pakatan Rakyat . Lebih malang apabila ia ditempelak dan dibahas tanpa ilmu sebaliknya penuh curiga dan berniat tidak baik terhadapnya.
Saya melihat fenomena ini berurutan dari sindrom Islamphobia yang dialami oleh masyarakat hari ini dan biasnya turut dirasai oleh sebahagian muslim yang bersyahadah . Semakin hari ruang kecurigaan terhadap Islam dan perlaksanaannya semakin lebar , sementara para ulama yang diharapkan untuk mempertahankan kesucian Islam , sebahagiannya lebih memberi tumpuan terhadap isu – isu khilafiah atau persoalan tengek bengek yang sering menimbul ketegangan dan keresahan dikalangan ummah tanpa mendidik mereka dengan ilmu yang jelas dan mencukupi.


Terdapat jua sebahagian pemimpin ummat Islam yang hanya menumpu kepada strategi untuk mengekalkan survival politik mereka dengan tidak memberikan perhatian terhadap strategi bagaimana Islam dapat dipraktiskan malah dihayati secara benar dan jujur sehingga tersingkap segala kecurigaan mahupun salah faham terhadapnya.
Banyak pihak perlu mengambil tanggungjawab dengan tercetusnya fenomena ini .


Pertama :
kepada golongan Islam agar tidak prejudis terhadap agama anutan sendiri . Jua tidak melakukan sesuatu yang boleh menimbulkan salah tanggap terhadap agama suci ini. Elakkan diri dari terjebak dalam kancah maksiat dan aktiviti yang tidak bermoral dengan membawa palit lumpur lalu mencemarkan kesucian Islam ini.
Pemegang urusan politik ummat Islam pula jangan dilihat hanya mementingkan karier politik mengatasi kecintaan terhadap agama. Membiar Islam dibelasah saban waktu asal cita – cita politik tercapai adalah sikap yang tidak wajar justeru politik ummat Islam tidak seharusnya gelincir dari landasan Islam itu sendiri.


Kedua :
Kepada golongan non muslim yang pastinya tidak memahami secara mendalam bagaimana Islam sebagai cara hidup mestilah terlebih dahulu mendapat pandangan atau maklumat jelas dari para ulama’ Islam sebelum membuat sebarang kenyataan atau dakwaan , apatah lagi berupa kritikan terhadap Islam.
Janganlah membuat kesimpulan mengenai Islam berasaskan apa yang dilihat oleh mata kasar lalu membuat nilaian secara melulu . Tentu sahaja perbincangan atau dialog mampu menenangkan keadaan sekaligus menceritakan betul duduknya yang sebenar.
Tindakan berasaskan dendam politik atau rasa curiga antara satu sama lain pastinya tidak membawa kepada kerukunan hidup bermasyarakat apatah lagi berbeza ideology dan anutan agama. Tiada masaalah yang tidak dapat dirungkai , sementelah pula masaalah itu adalah masaalah agama yang sememangnya agama mengajar penganutnya menjadi insan yang baik .
Nilai kebaikan itulah yang akan menjadi modal untuk membolehkan dialog , muzakarah atau perbincangan dilakukan dengan semangat inginkan kesejahteraan , kedamaian dan ketenteraman antara kaum dan agama dalam Negara ini .


Kerajaan Pakatan Rakyat


PRU 12 telah menyaksikan bagaimana Pakatan Rakyat meraih kemenangan dengan upaya membentuk kerajaan di 5 buah negeri . Tentu sahaja kemenangan itu bermaksud rakyat memberi harapan kepada Kerajaan Pakatan Rakyat untuk menggantikan kerajaan Barisan Nasional setelah mereka tidak lagi mampu menanggung sengsara berada di bawah system pemerintahan dan pentadbiran Barisan Nasional yang penuh dengan penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa.
Harapan mereka agar Kerajaan Pakatan Rakyat , biarpun parti mana yang dominan di negeri – negeri tersebut membawa sinar keadilan , ketelusan , kesaksamaan , ketenteraman dan kesejahteraan kepada seluruh rakyat jelata.
Punah dan musnah harapan rakyat andai Pakatan Rakyat gagal membawa sinar baru kepada mereka malah kesal dan kecewalah mereka kerana memberi mandat dan kuasa kepada Pakatan Rakyat yang hanya mengulang sejarah pincang Kerajaan Barisan Nasional .
Dalam erti dan nilai yang lain , mereka tidak mahu menumbangkan kerajaan Buaya dan menegakkan kerajaan Harimau , di mana mereka tetap menjadi mangsa .


Pendekatan Siasah Syari’yyah .


Dewan Pemuda PAS Pusat rasa terpanggil bagi memastikan agar rakyat tidak terus menjadi mangsa kepincangan sebuah pemerintahan setelah mereka sekian lama menderita dan sengsara berada di bawah regim Barisan Nasional yang tidak sudah – sudah mengeksploitasi rakyat yang mereka pimpin.


Bertolak dari keinsafan ini , Dewan Pemuda PAS Pusat sebagai sayap penting kepada Parti Islam Se Malaysia ( PAS ) yang pastinya pula Islam menjadi asas perjuangan , ingin mencadangkan satu pendekatan yang boleh diguna pakai dalam system pentadbiran dan pemerintahan Negara amnya dan negeri – negeri Pakatan Rakyat khasnya , agar keadilan , ketelusan , kesejahteraan dan keamanan benar – benar dapat ditegakkan dan rakyat terbela.


Itulah cita – cita murni Dewan Pemuda PAS Pusat dan saya percaya semua pihak bersetuju untuk mewujudkan keadilan , ketelusan , kesaksamaan , kesejahteraan dan keamanan dalam Negara ini walau apa pun anutan agama dan ideology .
Justeru itu , inilah yang mahu dibawa oleh Dewan Pemuda PAS Pusat melalui cadangan Pendekatan Siasah Syari’yyah dalam pentadbiran dan pemerintahan Kerajaan Pakatan Rakyat sebagaimana yang dikemukakan oleh al Fadhil Ustaz Azman Syafawi Abd Rani selaku Naib Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat ketika merasmikan Muktamar Dewan Pemuda PAS Negeri Kelantan baru – baru ini .


Saya tidak Nampak ianya perlu dicurigakan apalagi menolak dan mentohmahnya dengan pelbagai tanggapan dan sinis yang tidak wajar terhadap cadangan tersebut . Selain daripada ianya masih diperingkat cadangan , Pendekatan Siasah Syari’yyah perlu diberi peluang untuk dibentang dan dikemukakan dahulu sebelum pihak – pihak tertentu mengkritik dan menghentam sehingga lajaknya sampai mempertikaikan kesucian agama Islam dan peribadi ulama’ – ulama’ Islam yang beramal dengannya.


Atas sifatnya sebagai satu cadangan , selayaknya ia dialu – alukan untuk disemak dan dinilai bahkan dibincang dan dibahas apakah ia boleh diterima atau tidak . Mana – mana negeri yang tidak mahu menerimanya , selain daripada mereka berhak menolak dengan baik tanpa perlu memperlekeh apalagi mempertikai Islam itu sendiri , mereka juga diberi peluang untuk membuktikan dimana kesalahan Pendekatan Siasah Syari’yyah sehingga ia wajar ditolak ?
Islam sendiri tidak pernah memaksa mana – mana pihak non muslim untuk menerima dan menganut Islam sebaliknya sering mengajak agar semua pihak berfikir dengan wajar dan rasional dalam menilai kebenaran. Islam juga mengajar agar kita menerima suatu yang bermanafaat dan menolak suatu yang mengundang mudharat .
Siasah Syari’yyah mempunyai prinsip umum dalam perlaksanaanya , dimana menurut perkiraan Dewan Pemuda PAS Pusat ia wajar dilaksana atau diterapkan dalam pentadbiran dan pemerintahan Kerajaan Pakatan Rakyat . Prinsip – prinsip umum yang saya maksudkan itu seperti :


As Sadduz Zaraai’ السد الذرائع Ar Raf’ul Haraj الرفع الحرج Tahqiqul A’daalah تحقيق العدالة Ad Dar ul Mafaasid afdhal min Jalbil Masoolih الدرء المفاسد أفضل من جلب المصالح


As Sadduz Zaraai’ السد الذرائع
Satu prinsip yang membentuk tindakan , peraturan atau undang – undang pencegahan agar tidak berlaku malah tidak mendorong tercetusnya maksiat dan mungkar atau penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa. Ianya seperti menghalang apa jua unsur yang menyuburkan mungkar tersebut . Prinsip ini menepati kaedah mencegah tentu sahaja lebih baik daripada merawat.


Ar Raf’ul Haraj الرفع الحرج
Mengangkat , merungkai atau menyelesaikan apa jua yang menjadi batu penghalang agar undang – undang , peraturan dan apa jua keputusan yang membawa kebaikan kepada masyarakat umum dapat dilaksanakan dengan baik .


Tahqiqul A’daalah تحقيق العدالة
Memastikan keadilan tertegak dan ianya boleh dialksanakan melalui pembentukan satu jawatankuasa khas atau suruhanjaya bebas yang mengawal tindakan kerajaan agar tidak menyeleweng dan menyalahgunakan kuasa. Badan – badan seperti Hisbah dan lainnya turut membawa maksud yang sama demi mengawal Kerajaan Yang dibentuk agar tidak terjebak dalam pengkhianatan hak dan amanah rakyat .


Ad Dar ul Mafaasid afdhal min Jalbil Masoolih الدرء المفاسد أفضل من جلب المصالح
Menolak kerosakan atau kemusnahan terlebih afdhal daripada mengundang kebaikan apabila situasi ini berlaku dalam satu masa yang sama . Justeru menolak kerosakan atau kejahatan itu sendiri adalah satu kebaikan buat ummah . Sebagai contoh , menolak aktiviti – aktiviti tertentu yang menghela ke arah mungkar sekalipun dilihat boleh membawa pulangan ekonomi yang lumayan kepada masyarakat .
Atau juga boleh difahami dengan tumpuan dan peruntukan yang dilabur untuk membenteras dan menghapuskan segala kerosakan , kemungkaran atau kejahatan itu terlebih baik dan wajar walaupun peruntukan dan pelaburan untuk aktiviti kebaikan yang lain menjadi kecil . Lantaran tindakan menghalang atau menghapuskan mungkar dan kerosakan merupakan satu kebaikan yang besar buat rakyat seluruhnya.


Jika ini prinsip dan kaedah yang dicadangkan oleh Dewan Pemuda PAS Pusat kepada Kerajaan Pakatan Rakyat melalui Pendekatan Siasah Syari’yyah , sila beritahu kepada saya , dimanakah salah dan silapnya sehingga ada pihak – pihak tertentu berasa curiga dan bimbang .
Lebih malang kalau ada dikalangan pemimpin muslim sendiri yang tidak mahu perkara ini dilontarkan kerana bimbang ianya merugikan politik Pakatan atau bimbang kalau – kalau ia tidak disenangi oleh non muslim .


Persoalannya sampai bila mereka mahu bersikap tidak jujur dalam perjuangan dan politiknya. curiga dikalangan rakan – rakan non muslim terhadap Islam agama suci ini . Menyembunyikan Islam yang diperjuang kerana ingin membeli hati non muslim , inilah satu sikap berpura – pura yang sering mengundang kekeliruan dan rasa curiga .


Kenapa tidak dijelaskan kepada mereka hasrat perjuangan dan risalahnya kepada non muslim melalui pendekatan Islam yang benar sebagaimana Nabi saw. tidak pernah menyembunyikan Islam untuk menawan hati non muslim . Sebaliknya Nabi saw berjaya menawan hati non muslim dengan memberikan penjelasan yang tepat mengenai Islam .


Islam bukan agama ciptaan manusia bahkan bukan juga ciptaan Muhammad saw. Ia adalah wahyu Ilahi , tuhan yang mencipta manusia . Berasaskan reality ini pemimpin jamaah Islam sendiri mesti yakin dan optimis terhadap Islam yang diperjuangkan oleh mereka . Sebagaimana Islam yang di dokong itulah Islam yang mesti dikemukakan kepada non muslim secara jujur dan berani . Tidak ada Islam berlainan pakej untuk dikemukakan kepada non muslim .
Saya percaya non muslim akan cepat memahami dan menyedari malah menerima bahawa Islam adalah agama yang benar sekali pun enggan untuk menganut agama Islam , sementara Islam sememangnya tidak memaksa sesiapa pun untuk menganut agamanya.


Seminar Pendekatan Siasah Syari’yyah

Dewan Pemuda PAS Pusat akan mengadakan seminar khas untuk membincangkan Pendekatan Siasah Syari’yyah di negeri Pakatan Rakyat yang melibatkan panel dan peserta dari kalangan ulama’ , tokoh – tokoh sarjana Islam , professional , aktivis social dan penganalisis politik sebelum satu dokumen cadangan Pendekatan Siasah Syari’yyah di kemukakan .


Nasrudin bin Hassan at Tantawi

Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat

6 comments:

azlan said...

Anak Bapak,

Saya ingin mendapatkan maklumat bagaimana nak mendapatkan wang bantuan kerajaan negeri selangor. Saya tak tahu caranya. Tlg jawab secepat mungkin kerana pendaftaran pd 29/6/08.

Terima kasih.

aNaK BaPaK said...

salam..

saudara azlan..saya baru sekejap tadi menghubungi S/U PAS kawasan Tanjong Karang tanya tentang hal ini..saya difahamkan bahawa kerajaan negeri melalui pengakalan data yang ada akan senaraikan seluruh anak2 selangor yang berjaya melanjutkan pelajaran ke IPT, selepas itu wang bantuan itu disalurkan terus kepada anak2 selangor yang layak mendapatkan bantuan wang ini..saudara tidak perlu pergi ke mana2 pejabat untuk membuat permohonan..apa2 perkembangan terbaru saya akan maklumkan pada saudara..terima kasih.

azlan said...

Terima kasih banyak atas kerjasama,
(layak jadi wakil rakyat)

aNaK BaPaK said...

saya pun x tau jugak cara nak mohon, ni pun baru tau tadi atas soalan saudara..terima kasih

azlan said...

Saudara Ibrahim bin Baharudin al-Banjari,

Sebenarnya saya juga separuh keturunan Banjar dari sebelah ibu. Datuk saya orang Banjar, nenek pula Melayu. Mengikut ceritanya, ibu saya pernah tinggal di Sg Burung pada Perang Dunia II. Malah kubur nenek saya pun di Tg Karang (tepi sungai). Saya tidak tahu dialek Banjar kerana di besarkan di Pelabuhan Klang. Tapi ungkapan yang diajar pada saya ialah "Ayuhak batimpas" (Betul ke ni?), yang bukan bertujuan untuk maksud sebenar ungkapan itu, tetapi bermaksud erti survival keturunan.

Sejujurnya saya adalah ahli UMNO, malah pernah menjawat jawatan penting dalam Pemuda UMNO Bahagian di tempat saya 1998-2001. Itulah sebabnya saya memohon jasa baik saudara untuk mendapatkan maklumat berkenaan bantuan kewangan IPTA seperti yang dijanjikan dalam manifesto yang lalu. Sekali lagi jutaan terima kasih diatas info dan kerjasama yang saudara berikan.

Artikel yang terpapar di blog saudara, saya baca secara sekali lalu. Saya sengaja berbuat demikian, agar saya dan mungkin saudara juga boleh membuat satu perbandingan terhadap pegangan idealisme diantara kita yang berbeza wadah perjuangan.

Seikhlasnya, bukan tujuan saya untuk mencetuskan provokasi apatah lagi mencari salah saudara dan saya berharap begitulah sebaliknya, tetapi adalah semata-mata untuk mencari titik persamaan dalam suatu keadaan yang lahiriahnya nampak berbeza. Bacalah artikel-artikel di postings saya dan itulah sebenarnya sebahagian iltizam dan perjuangan saya.

Bermula 1993, saya dan grup saya di dalam UMNO sepakat untuk berpolitik berasaskan prinsip-prinsip politik Islam yang terdiri al-syura,keadilan, kebebasan, persamaan hak, kepatuhan (baiat)dan ruang untuk menyoal kepemimpinan. Ditambah pula dengan kewajipan pemimpin yang bertanggung jawab terhadap kemakmuran di muka bumi, disamping pemimpin dan pengikut tidak saling menzalimi.

Penekanan perkataan ZALIM tidak seharusnya terfokus dan terbeban kepada pemimpin semata-mata. Sebaliknya, pengikut juga harus tidak menzalimi pemimpin. Misalnya, tuntutan oleh pengikut yang diluar kemampuan pemimpin, tidak itu zalim namanya?

Saya akan mendalami artikel di posting saudara ini dan akan menimbangnya dengan kewarasan dalam konteks perjuangan saya. Saya amat berharap konsep yang saya bentangkan dapat juga dipihak saudara memperhalusinya. Saya yakin pasti ada persamaannya, cuma yang pasti membezakan cuma istilah Arab dan Melayu.

Tergeraknya saya dalam politik ialah bila Tun Dr Mahathir melontarkan idea WAWASAN 2020,diawal 1990an. Bagi saya, ia lebih kepada siratan politik yang bermaksud Islam harus bangkit dalam tempoh 100 tahun kejatuhan Kerajaan Uthmaniyyah di Turki.

Terpanggilnya saya untuk menjenguk blog pro PAS, apabila terbaca reaksi negatif dari DAP terhadap cetusan konsep Siasah Assyariah oleh Pemuda PAS Pusat di blog Roslan SMS.

Saya amat berharap, ini adalah permulaan muzakarah kita. Perbezaannya sudah pasti, namun takkan tiada sama sekali persamaannya. Sekali lagi, janganlah dianggap sebagai perlawanan hujjah atau untuk mencari kesalahan mahupun kemenangan tetapi kita niatkan semata-mata demi Agama, Bangsa dan Negara.

Akhir kalam, saya izinkan untuk memberikan pandangan di blog saya dan pada saya pula, seandainya komen saya ini tidak memberi manfaat, saya dengan rela hati dan rendah hati merelakan ulasan ini untuk dipadamkan.

Terima kasih, Assalamualaikum.

aNaK BaPaK said...

salam..,

saya amat berbesar hati dapat berhubung dengan saudara dan saya amat2 menghargai segala komen dan pendangan saudara saya merasa amat positif..

tulisan saya, saya kira sekadar meluahkan apa yang ada dijiwa terhadap isu dan suasana yang berlegar disekeliling kehidupan saya dan saya insaf bahawa segala masalah yang kita hadapai hanya ada penyelesaiannya dari allah dan rasul justeru saya memilih wadah pas untuk berjuang dan bersuara..

namun sejak kebelakangan ini saya agak sibuk dengan tugas kerja menyebabkan saya tidak dapat untuk posting atikel baru..dapat bagi komen pon jadilah...hehe

ye..sudah menjadi hak saudara untuk mendapat maklumta tentang perjalanan perlaksanaan manifesto Pakatan rakyat yg lalu..insya-allah ada maklumat baru saya akan sampaikan untuk keperluan saudara..

dari segi pendirian politik saya dan saudara yg berbeza saya kira adalah bukan satu batu penghalang bahkan saya rasa ia satu perkembangan yg amat baik untuk kita lebih faham dan mendapat maklumat yg betul..makcik dan pakcik saya pon 70% UMNO..bahkan ketika pilihanraya lalu sayalah menjadi mangsa sindiran mereka tetapi saya anggap ini lumrah hidup berpolitik namun persaudaraan tetap kekal kerana menjadi tanggungjawab saya untuk memberi dakwah dan penerangan kepada mereka tentang islam yg diperjuangkan oleh jamaah..alhamdulillah kini perkembangan amat baik. saya dapat lalui pengalaman ini dengan tenang kerana PAS mendidik ahlinya untuk tidak menyimpan dendam kerana tugas berpolitik adalah amanah allah..

wah..nampaknya saudara juga kulaan saya..kirimsalam pada saudara mara saudara azlan, saya akan try ber'cu'ur ( cari salur galu ) mungkin kita bersaudara..( berbubuhan )

ok saudara azlan..senang2 kalau ke tg karang insya-allah kita boleh bertahagaa. ( berjumpa )moga allah sentisa memelihara sauadara dalam rahmatnya dan sentiasa dipermudahkan oleh-Nya..wassalam