About Me

My photo
Anak Bapak Al-Banjary Al-Asya'iry As-Syafi'iy, Dilahirkan pada tanggal 1hb Januari 1983 di Kg Parit Satu Sungai Sireh, Tanjong Karang, Selangor Darul Ehsan, seorang Melayu berketurunan Banjar suku Alai, Kini bersama PAS Kawasan Tanjong Karang berjuang menegakkan Islam di atas muka bumi Allah sebagai amanah dan tanggungjawab dari-Nya.. ..terima kasih atas sokongan anda.. Takbirr..ALLAHUAKBAR..!!!

Saturday, June 9, 2007

Wedding Of The Year...Selamat Pengantin Baru Pak Lah & Jeanne Abdullah.

Akhirnya Pak Lah bertemu juga dengan jodoh kedua dalam hidupnya. Akhirnya Pak Lah tidak akan kesunyian lagi di Seri Perdana dan dalam hidupnya. Akhirnya Khairy pun akan menerima ibu mertua kedua dalam hidupnya. Nory dan Kamaluddin juga akan menerima ibu kedua bertaraf tiri tapi taat bertaraf kandung dalam hidup mereka. Akhirnya juga rakyat Malaysia menerima wanita pertama yang baru. Akhirnya Datin Seri Rosmah Mansor tiada lagi boleh berlagak sebagai wanita pertama kerana kini Jeanne Danker @ Jeanne Abdullah telah pun diijab kabulkan dengan Lelaki Pertama Malaysia Dato' Seri Hj Abdullah Ahmad Badawi atau dengan nama timang-timangan@manjanya Pak Lah. Tidak tahu pula saya apakah nama timang-timangan Pak Lah oleh Jeanne sebagai isteri kerana itu hal rumah tangga Pak Lah.

Maka Pak Lah dan Jeanne pada hari ini ( Sabtu, 09hb Jun 2007 ) adalah pasangan pengantin baru walaupun mereka bukan baru lagi di atas muka bumi ini. Dalam mana-mana adat manusia di dunia ini pun, pasti akan memberi ucap selamat dan doa kepada mana-mana pengantin baru. Maka saya juga tidak mahu ketinggalan untuk mengucapkan selamat pengantin baru kepada Pak Lah dan Jeanne beserta doanya sekali, moga bahagia dunia akhirat. Biasanya sesudah mengucap selamat dan doa kepada mempelai, ada sepatah dua nasihat akan diberikan kepada pengantin untuk dijadikan peringatan dan panduan bagi menempuh hidup di alam yang baru. Saya juga ada sedikit nasihat untuk pengantin nombor satu negara negara ini untuk menempuh alam yang baru diperbaharui ini.

Isteri Pak Lah Manifestasi Islam Hadhari.

Adapun Pak Lah menang dikenali seantero dunia sebagai pengasas dan imam mazhab terbaru Islam yang dipromosikannya di Malaysia dan adalah mazhab itu diberi nama Hadhari. Maka para pengikut setia Pak Lah yang sah menjadi ahli UMNO secara automatik menjadi pengikut fahaman Hadhari ini. Sebagai imam dan pengasas mazhab baru sudah passti ada ajaran dan kod etikanya. Dan umum sudah mengetahui bahawa Islam mazhab hadhari ini tiada punya kitab-kitab muktabar sebagai panduan amalan pengikutnya. Cukup sekadar fikrah apa yang baik bagi akal walaupun buruk di sisi agama, makbul lah ia. Apa yang dianggap moden dan maju bagi akal walaupun nyata melampaui syariat, diterima ia sebagai amalan dan tindakkannya. Yang paling penting pandangan imamnya adalah mutlak dan mesti diterima dengan rela sebagai suatu suruhan. Oleh kerana tema tulisan saya kali ini adalah perkahwinan, maka kehidupan berkeluarga pengasas dan imam mazhab ini juga pasti menjadi ikutan dan panduan hidup pengikut mazhab hadhari.

Oleh kerana isteri mestilah seorang perempuan, maka citra dan kehidupan isteri sang pengasas mazhab ini juga pasti dijadikan kayu ukur kepada pengikut mazhab ini. Melihat kepada penampilan Jeanne Abdullah, maka itulah dia rupa seorang isteri fahaman hadhari. Sudah pasti gadis-gadis yang di luar sana menjadikan Jeanne sebagai simbol dan modal untuk menjustifikasikan amalan jahiliah yang sedang melanda anak muda sekarang. Inilah dia penampilan gaya hadhari. Dan penampilan Jeanne yang menjadi pilihan hati Pak Lah juga adalah memberi maksud bahawa wanita yang menjadi pilihannya adalah sesuai mengikut cita rasanya juga. Maka apabila penampilam Jeanne yang menepati citarasa Pak Lah sudah pastilah ia juga tertekluk kepada fahaman Pak Lah yang hadhari itu. Sesudah ditimbang dengan timbangan hadhari maka Jeanne menepati timbangan tersebut. kalaulah apa yang saya fikirkan ini benar, maka ketahuilah kita bahawa Jeanne adalah manifestasi sebenar wanita Islam mazhab Hadhary.

Sudah menjadi tanggunjawab Pak Lah sebagi seorang suami untuk menjaga kehormatan isterinya sebagai wanita solehah yang bermaruah. Maka persoalan maruah seorang isteri termasuklah menyimpan perhiasan isterinya dan hanya ditayang kepada Pak Lah seorang sahaja bukan pada yang lain. Oleh itu Pak Lah wajib mentarbiyah isterinya untuk menurut perintah Allah kerana mahu menjaga kehormatannya. Juak-juak Umno pasti memandang remeh perkara aurat ini kerana mereka memang berfikiran sekular. Orang fahaman sekular faham Islam untuk peribadi sahaja. Paling kuat dalam masjid atau atas kawasan kubur bila ada orang mati itu pun kadang-kadang saja. Rakyat pasti akan melihat penampilan Jeanne bahkan akan ada yang menjadikan beliau sebagai idola mereka. Jeanne juga akan menjadi ibu kepada rakyat Malaysia. Sudah pastilah sebilangan besar anak-anak perempuan Malaysia mengikut fahaman ibu barunya yang sudah sedia maklum.

Untuk mengelakkan anak-anak terus menerus rosak ditambah pula ada yang menukar penampilan mengikut ibu baru ini, wajib bagi Pak Lah sebagai seoarang suami menunaikan tanggungjawab terhadap isterinya dengan memberi didikan yang sempurna agar isteri boleh menjadi contoh kepada anak-anaknya nanti. Saya memang yakin Pak Lah mampu memberi didikan ini sebab Pak Lah berkelulusan Pengajian Islam dari Universiti Malaya dan menjadi pengasas Islam hadhari pula.

Tanggungjawab lain yang Pak Lah mesti ambil nerat adalah memberi nafkah zahir dan batin terhadap isterinya. Soal nafkah zahir Pak Lah perlu pastikan status rezeki itu halal atau syubhah, soal haram mestilah Pak Lah lebih arif sebab akan jadi darah dagingnya nanti. Bukan apa, mana lah tahu tidak lama lagi Khairy akan dapat adik ipar yang baru.

Bangun Dari Lena

Mungkin disebabkan ketiadaan teman sehidup tidak semati ini membuatkan Pak Lah tidak cukup tidur di Seri Perdana. Seorang Perdana Menteri perlu kuat mental dan fizikalnya untuk terus memimpin dan menyelesaikan masalah rakyat. Mungkin disebabkan tidak cukup tidurlah Pak Lah sering meng'qadha' tidurnya di mana-mana walaupun di majlis-majlis rasmi dalam dan luar negeri.

Kebetulan pula selepas isteri lamanya menemui ilahi, muncul pula Bapa Perindustrian Malaysia Tun Dr Mahathir mengkritik dan menyerang pentadbiran Bapa Mertua Khairy ini. Mungkin ketiadaan teman hidup di sisi membuatkan Pak Lah pening dan tiada dapat membuat keputusan dengan rasional sehingga terpaksa menerima rasional dari Khairy dan konco-konconya. Kritikan Bapa Perindustrian terhadap Bapa Mertua Khairy amat berat kerana melibatkan maruah dan kedaulatan negara. Jika ketiadaan isterilah yang menjadi punca segala masalah, saya harap Jeanne adalah jalan keluar kepada segala permasalahan ini.

Seorang lelaki kadangkala tidak terurus kehidupannya sehingga memberi kesan dalam kerjanya. Wanita dijadikan Allah untuk melengkapi kehidupan lelaki. Maka sudah pastilah Jeanne yang berpengalaman menguruskan pentadbiran beberapa hotel terkemuka dapat memberikan servis 10bintang dalam pengurusan hidup Pak Lah. Logiknya bila kehidupan Pak Lah kembali terurus makan minum, sakit peningnya, belaian jiwanya..maka segala serabut yang menghantui Pak Lah selama ini menjadi akan rapi kembali. Dan pentadbiran negara menjadi lebih terurus kerana kemajuan ummah bermula dari rumah.

Jangan Pula Jadi Penasihat Ke-Empat

Cukup sekadar Jeanne menjadi isteri yang akan hidup bersama Pak Lah dan menemani beliau atas urusan rasmi dan tidak rasmi. Di rumah dia adalah isteri kepada suami, di luar dia adalah wanita pertama negara yang menjadi contoh kepada rakyat. Maka bidang tugas Jeanne adalah di bawah penguasaan suaminya dan tiada boleh lebih dia dari Pak Lah. Tugas Jeanne adalah menguruskan kehidupan dan jiwa Pak Lah, melembutkan hati dan menjadi penyejuk mata kepada sang suami. Tapi jangan pula melembutkan hati suami sehingga memberi telunjuk sehingga maruah dan kedaulatan negara tergadai.

Jangan ada lagi pertambahan jawatan penasihat kepada Pak Lah. Khairy dan konco-konconya sudah cukup membuatkan pentadbiran negara menjadi huru-hara. Tidak cukup dengan melingkupkan syarikat-syarikat strategik negara, di jual pula kepada Singapura sehinggakan hendak berbincang soal pembangunan di negara sendiri pun kena bincang dengan Singapura.

Dengan kekalutan dan serabut yang sedia ada, jangan pula Jeanne menambah derita rakyat dengan serabut yang baru. Cukuplah dengan 3K yang memeningkan rakyat dan Pak Lah terus lena di mana-mana yang dia suka. Cukup Jeanne sebagai seorang isteri kepada PM dan paling kuat pun turun padang melihat nasib dan realiti rakyat sekarang kemudian ceritalah kepada Pak Lah apa sebenarnya yang melanda rakyat agar Pak lah dapat memikirkan penyelesaiannya.

Jeanne boleh sahaja berkongsi fikiran dengan Pak Lah tentang nasib rakyat tetapi dengan syarat mesti meletakkan kepentingan rakyat dan negara jauh di depan mengatasi kepentingan peribadi.

Pak Lah juga mesti mengambil peluang memperbaiki kelemahan-kelemahan yang telah beliau lakukan ketika beliau duda sebelum ini. Kekusustan hidup keseorangan sunyi tanpa teman akibat tiada buah hati menemani di sisi boleh diatasi kini dengan kehadiran Jeanne jika benar kesunyian ini yang menyebabkan beliau hilang tumpuan dalam pentadbiran hingga sering terlena.. dari pandangan politik kehadiran Jeanne dalam hidup Pak Lah tidak boleh dilihat dari aspek pernikahan dan hidup bersama sahaja. Bahkan rakyat sentiasa menanti dan memerhati segala tindak-tanduk dan gerak-geri beliau suami isteri. Jeanne diharap tidak meletakkan dirinya sebaris Khairy dan konco-konconya dan berlagak lebih 'perdana menteri' dari perdana menteri sendiri. Sepatutnya dengan berakhirnya zaman duda Pak Lah, sepatutnya juga zaman gelap negara mesti berakhir.

Selamat Pengantin Baru, semoga berbahagia dan semoga hari-hari yang dilalui selepas ini sentiasa segar dan tidak mengantuk dan terlena dalam mana-mana majlis lagi...No comments: