About Me

My photo
Anak Bapak Al-Banjary Al-Asya'iry As-Syafi'iy, Dilahirkan pada tanggal 1hb Januari 1983 di Kg Parit Satu Sungai Sireh, Tanjong Karang, Selangor Darul Ehsan, seorang Melayu berketurunan Banjar suku Alai, Kini bersama PAS Kawasan Tanjong Karang berjuang menegakkan Islam di atas muka bumi Allah sebagai amanah dan tanggungjawab dari-Nya.. ..terima kasih atas sokongan anda.. Takbirr..ALLAHUAKBAR..!!!

Monday, June 4, 2007

Kes Lina Joy..., Bukan Di Sini Noktah Perjuangan

Sebagaimana yang kita sedia maklum, baru-baru ini suatu isu hangat lagi sensitif yang melibatkan kemurniaan dan kesucian Islam terjawab apabila kemenangan berpihak kepada kuasa mahkamah syariah. Suatu keputusan yang amat ditunggu-tunggu oleh umat Islam khususnya dan rakyat Malaysia amnya melihat keputusan Mahkamah Persekutuan akhirnya majoriti hakim 2:1 menolak permohonan Azlina Jailani, 42, untuk membuang status agamanya daripada kad pengenalan beliau.

Dalam kes tersebut, Ketua Hakim Negara, Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim bersama seorang lagi hakim Dato' Alauddin dato' Mohd Sheriff telah mengenepikan permohonan Azlina, yang kini mahu dirinya dikenali sebagai Lina Joy. manakala seorang lagi hakim, Hakim Besar Sabah dan Sarawak, Dato' Richard Malanjun membenarkan permohonan tersebut.

Kedua-dua hakim yang menolak permohonan tersebut telah meletakkan bahawa Mahkamah persekutuan tiada kuasa mencampuri urusan Mahkamah Syariah, manakala Hakim Dato' Richard Malanjun berpendapat bahawa Perlembagaan Persekutuan melebihi segala-galanya.

Sudah tentu umat Islam ( yang tidak diracuni sekular fikirannya ) berasa amat bersyukur dan lega dengan keputusan ini. Bahkan sebelum ini ada juga beberapa badan hak asasi yang memperjuangkan agar Artikel 11 ini dimansuhkan sahaja, suatu yang benar-benar mencabar kewibawaan Islam dan umat Islam. tetapi ini bukanlah noktah perjuangan kita untuk terus menegakkan Islam di muka bumi Malaysia yang tercinta ini. Kemenangan ini ppun bukanlah kemenangan mutlak atas kita. Lagipun jika dilihat secara normal perundangan negara kita kes ini memang sepatutnya menyebelahi Mahkamah Syariah kerana telah terjamin kedudukannya dan dineri peruntukkan dalam Perlembagaa Persekutuan. Dan Hakim yang telah menolak permohonan tersebut bertindak bijak menurut apa yang telah termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan, cuma prosedur dan bidang kuasa mahkamahnya sahaja tidak dapat difahami sepenuhnya oleh masyarakat.

Diharap pada masa depan jika ada lagi kes yang sebegini, keputusan mahkamah ini boleh dijadikan duluan kes atau sebagi rujukan kepada kes yang akan datang. Tapi harap-harap janganlah ada lagi kes seprti ini kerana ianya mengguris hati umat-umat Islam yang cintakan Agamanya sebagai perlembagaan hidup.

Sekurang-kurangnya urusan-urusan umat Islam terjamin di bawah Artikel 11 ini, maka Mahkamah syriah pun dapat menjalankan tanggungjawab dan tugasnya berkenaan urusan-urusan umat Islam di negara ini. Namun apakah sekadar ini kita telah dapat berpuas hati dengan Islam yang kita perjuangkan. Kalau kita amati betul-betul ini adalah 1 dari entah berapa banyak lagi isu-isu ummat yang perlu kita perjuang dan pertahankan.

Kalau dilihat dari dulu sampai sekarang, kita memang sudah banyak bertolak ansur sehingga keutamaan-keutamaan Islam ditolak untuk memberi keutamaan dan tuntutan agama-agama lain. Kemuncaknya dahulu apabila terdapat golongan yang memperjuangkan IFC ( Interfaith Comission ) atau Suruhanjaya Antara Agama yang memang jelas hanya bermatlamatkan untuk menafikan Wahyu Allah dan Sunnah Rasulullah sebagai sebagai sumber dan rujukan segala urusan kehidupan umat Islam. Islam bukan agama yang boleh disuruh-suruh dan boleh pula dirunding-runding, yang sebetulnya kita ini mahu tidak mahu mesti ikut perintah agama bukan kita yang perintah agama.

Kemudian timbul pula golongan yang memperjuangkan untuk dihapuskan Artikel 11 atas alasan menghormati agama lain. Yang anehnya peruntukkan ini adalah untuk menjamin bidang kuasa Mahkamah Syariah agar tidak tercampur urusannya oleh mahkamah sivil. Maka ini soal urusan umat Islam bukan soal Hindu, Kristian atau Buddha. Seharusnya mereka ini menghormati peruntukkan perlembagaan ini untuk melicinkan perjalanan urusan undang-undang sivil dan syariah. Memang jelaslah mereka ini berniat untuk mencampuri urusan umat Islam masakan tidak mereka beriya-riya berjuang supaya kerajaan melalui parlimen memansuhkan peruntukkan ini.

Mungkin selepas ini golongan-golangan yang tiada sukakan Islam ini akan mencuba cara yang lain pula, bila cara pun lain maka pendekatan pun juga lain juga. Dalam bentuk apa, masih belum kita ketahui. Kita juga memang sedia maklum bahawa musuh-musuh Islam tidak akan putus asa untuk terus membantai, mengasak dan meruntuhkan Islam. Demikian perjuangan kita juga tisak akan terhenti di sini sahaja. Kerana kita sentiasa diperhatikan dan diekori oleh musuh-musuh kita.

Perjuangan mempertahankan 'aqidah dan syariat Islam bukan setakat isu Lina Joy ini sahaja, bahkan segala aspek kehidupan dan urusan kehidupan kita pun mesti kita perjuangkan agar selari dengan 'aqidah dan syariat Islam. Bukan sekadar memperjuangkan apa yang ada, tetapi kita juga mesti perjuangkan apa yang tidak ada. Ruang Islam berdiri tegak di nagara kita amat-amat terbatas itupun lebih banyak duduk dari berdiri, sikit-sikit lagi hendak tidur, nasiblah Pak Lah sahaja yang suka tidur.

Seterusnya yang mesti kita perjuangkan Islam dijadikan perlembagaan hidup msyarakat. Islam dijadikan sumber perundangan dan kehakiman. Islam dijadikan rujukan untuk menggubal dasar-dasar awam. Islam dijadikan sebagai garis panduan bernegara dan macam-macam lagi. Segala-galanya Islam.

Kenyataan Dato' Seri Hj Harussani, Mufti Kerajaan Negeri Perak yang mendedahkan bahawa lebih 250,000 orang Melayu murtad adalah petunjuk bahawa 'aqidah umat Islam di negara kita amat parah. Azlina Jailani @ Lina Joy juga sudah pasti termasuk di dalam golongan-golongan murtad ini. Memang mahkamah menolak pemohonan Azlina Jailani untuk menukarkan status agama di dalam kad pengenalannya, tetapi pada hakikatnya kini dia telah murtad, telah tidak Islam, maka muktamadlah dia sudah kufur dengan Allah Subhanahu Wa Ta'ala. Bagaimana pula sebilangan berapa ramai lagi yang satu spisis dengan Azlina sudah tidak beriman lagi denga Allah Ta'ala dan Rasulnya. Dan jelas kini perjuangan kita bukan setakat ini malah mesti berterusan sampai kiamat.

Yang kita bincangkan baru soal 'aqidah, belum lagi soal menegakkan hukum dan sistem-sistem Islam dalam negara. Pasti cabaran kita amat getir sekarang ini. sekarang bukan lagi masa untuk kita membincangkan perkara-perkara cabang yang memang sudah diselesaian seribu tahun dahulu. sebilangan besar bukan sekadar tidak mahu lagi melakukan amalan tetapi tidak lagi mahu kepada Islam itu lagi.

Banyak lagi yang mesti kita tegak dan perjuangkan, masyarakat mahu kita susun mengikut susunan Islam. Ekonomi mahu kita tadbirkan sumber dan agihkan mengikut kehendak dan keputusan yang didasari oleh Islam. Politik yang mahu kita amalkan adalah politik yang menjadikan Islam sebagai coraknya. Undang-undang yang hendak kita gunakan untuk menjamin kestabilan, keharmonian dan hak asasi juga berteraskan Islam. Dan banyak lagi yang tiada dapat saya sebutkan di sini, segala-galanya bertunjangkan kepada Islam.

Maka tidak dapat tidak kita mesti meneruskan usaha kita memperjuangkan agar Islam ini tegak dan mencorakkan kehidupan masyarakat. Bukan sekadar 'aqidah umat yang perlu kita pertahankan, bahkan urusan negara ini juga mesti dicorakkan dengan Islam. Dan bukan setakat ini sahaja perjuangan kita untuk mempertahankan Islam..., bahkan masih jauh dan banyak lagi.., paling lama pun bila kita meninggalkan dunia yang amat fana ini.., maka habislah tanggungjawab kita untuk mempertahan, memeperjuang dan melaksanakan Islam sebagi perlembagaan masyarakat dan negara..
No comments: