About Me

My photo
Anak Bapak Al-Banjary Al-Asya'iry As-Syafi'iy, Dilahirkan pada tanggal 1hb Januari 1983 di Kg Parit Satu Sungai Sireh, Tanjong Karang, Selangor Darul Ehsan, seorang Melayu berketurunan Banjar suku Alai, Kini bersama PAS Kawasan Tanjong Karang berjuang menegakkan Islam di atas muka bumi Allah sebagai amanah dan tanggungjawab dari-Nya.. ..terima kasih atas sokongan anda.. Takbirr..ALLAHUAKBAR..!!!

Monday, May 21, 2007

Terbaru.., Khairy menangguk di air keruh..

Nampaknya Khairy Jamaluddin beriya-riya benar cuba untuk mencetusakn isu yang baginya mampu menjatuhkan reputasi musuh politiknya. Terbaru apabila Khairy membuat kenyatan berkenaan isu Lojing dan satu lagi berkaitan skandal Presiden Bank Dunia bersama teman wanitanya dan cuba dikaitkan pula dengan Datuk seri Anwar Ibrahim.

Dalam kenyatan Khairy yang diaporkan di dada-dada akhbar, Khairy ketika di Kota Bharu menuntut Datuk Seri Anwar untuk memberi penjelasan kepada rakyat Malaysia mengenai pembabitannya dalam skandal yang membabitkan Presiden Bank Dunia, Paul Wolfowitz. Dalam laporan yang lain berkenaan isu Lojing pula Khairy menuduh Kerajaan Negeri Kelantan menggadai maruah rakyat menerusi tanah di lojing kepada warga Singapura. Khairy juga mendakwa Kerajaan Negeri Kelantan tidak mampu menguruskan negeri dengan baik.

Memang sudah lumrah seorang manusia yang bernama Khairy Jamaluddin suka menimbulkan isu yang bernada provokasi dengan musuh politiknya. Malang bagi Khairy kerana isu yang cuba di sentuhnya kali ini lebih kena atas batang hidungnya sendiri dari orang lain. Bak kata pepatah, paku dulang paku serpih, mengata orang dia yang lebih-labih.

Jika dibaca kenyataan Khairy baru-baru ini tentang isu Lojing dan skandal Presiden Bank Dunia jika difahami betul-betul tidak lebih hanya untuk menjatuhkan reputasi Kerajaan Negeri Kelantan dan Datuk Seri Anwar sahaja. Soal isu Lojing telahpun diberi penerangan oleh kerajaan negeri melalui roadshow penerangan yang di anjurkan oleh Urusetia Penerangan Negeri iaitu di Machang, Pasir Mas dan Kota Bharu. Kenapa kini Khairy baru terhegeh-hegeh untuk menunjukkan betapa ambil beratnya dia berkenaan isu Lojing ini walaupun yang menimbulkan isu ini hanyalah Setiausaha Parlimen Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar, Dato’ Sazmi Miah dan akhirnya Umno tidak mendapat apa-apa manfaat melainkan sia-sia sahaja bahkan terdapat sumber yang mengatakan antara syarikat dan agensi yang melakukan kesalahan tersebut dimiliki oleh pemimpinan UMNO Kelantan juga.

Khairy ketinggalan dalam isu Lojing

Khairy juga cuba meletakkan Kerajan Negeri Kelantan sebagai penggadai harta rakyat Kelantan kepada warga Singapura seolah-alah Kerajaan Negeri telah menjual kedaulatan negari kepada Singapura. Jelas Khairy memang sengaja menimbulkan isu itu untuk menutup isu pembabitan secara langsung Singapura dalam pembangunan projek WPI dan menggunakan retorik Singapura tiada hak keatas WPI. Khairi juga cuba membabitkan Datuk seri Anwar dengan skandal Presiden Bank Dunia dan menegaskan bahawa rakyat Malaysia tidak suka orang yang berkawan baik dengan orang yang berskandal di dalam negara ini.

Mungkin Khairy menyedari hakikat bahawa rakyat sudah tahu dan cukup muak dengan tindakan khairy dan pimpinan negara berkaitan soal pentadbiran dan keselamatan negara. Dalam kenyataannya berkaitan WPI, menyatakan bahawa penglibatan Singapura hanya dari segi logistiknya sahaja atau untuk memudahkan pengunjung Singapura masuk ke dalam wilayah ini.

Soalnya sekarang, kalaupun Khairy berkata bahawa Singapura tidak mempnyai kuasa dalam menentukan apa-apa yang patut d tentukan dalam jawatankuasa tersebut, mengapa Pak Lah mengeluarkan kenyataan bahawa Kerajaan Malaysia bersedia melantik Singapura untuk mengepalai dan memberi arah tuju dalam jawatankuasa WPI ini. Takkanlah hanya berkaitan masalah urusan keluar masuk pengunjung Singapura ke dalam wilayah ini pun perlu nasihat Singapura lagi. Takkanlah kita begitu bodoh atau begitu jahil soal keselamtan negara dengan kemasukan warga asing yang begini pun hendak diberi mandat kepada orang asing juga menentukannya. Yang berkaitan dengan Singapura hanya perjalannan keluar masuk warganya sahaja tapi yang dibincangkan ialah pembangunan wilayah.

Nampaknya memang Khairy benar-benar terkesan dengan perbuatan kejinya apabila dikatakan terbabit dalam penjualan aset strategik negara kepada Singapura seperti mana yang didakwa oleh Tun Dr Mahathir, maka tanpa segan silu cuba pula menutup dan mengalih pandangan rakyat dengan isu Kerajaan Negeri Kelantan yang kononya menjual aset negeri kepada warga Singapura. Penerangan telah pun dibuat dan yang jelas Kerajaan Negeri Kelantan telahpun melantik peguam khas untuk meneliti isu Lojing ini bahkan kerajaan negeri sedia memberi kerjasama untuk mendedahkan sekiranya ada syarikat atau badan terbabit dalam isu pencemaran di Lojing ini dan terserahlah kapada undang-undang untuk memutuskan pihak mana yang benar-benar bersalah.

Khairy mengatakan bahawa Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz hanya berdiam diri dan membisu sepanjang masa dan Timbalan Menteri Besar Dato' Ahmad Yakob bercakap separuh jalan dan yang menguasai isu ini adalah Exco kanan negeri dato' Husam Musa. Kenyataan Khairy ini seolah-olah khairy terlalu cetek pengetahuan tentang pentadbiran kerajaan negeri Kelantan. malang bagi Khairy kerana isu ini telah diketahui umum kepala dan ekornya dan jelas Khairy terlalu jauh kebelakang.

Tidak timbul soal Exco Dato' Musa menguasai kerajaan negeri dalam hal ini teteapi Khairy sepatutnya maklum bahawa Dato' Husam Musa sendiri berada dalam Jawatankuasa Tanah Tinggi Lojing dan Jawatankuasa Perhutanan Negeri maka memang berhaklah beliau mengeluarkan kenyataan berkaitan isu Lojing ini sesuai dengan kapasiti beliau dalam jawatankuasa tersebut. Khairy juga patut mengumpulkan dahulu dan meneliti semua ucapan rasmi atau tidak rasmi Tuan guru Dato' Nik Abdul Aziz dan timbalannya serta exco-exco yang lain berkenaan isu ini.

Mungkin juga Khairy amat terasa pedihnya terhadap label-label yang diberikan kepada Khairy dan bapa mertuanya sehinggakan cuba memulangkan semula label tersebut kepada Tuan Guru dan Husam Musa ditambah pula Khairy mendakwa pimpinan kerajaan negeri mempunyai pergolakkan pimpinan antara "kaum muda" dan "kaum tua" di dala pimpinan negeri. Kita mengetahui perkara ini dan percaya bahawa Khairy sengaja mencipta publisiti murahan untuk mendapat sedikit sokongan di Kelantan dan mengaburi mata rakyat dari melihat isu iyang sebenar. Yang sebenar membisu bukankah Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz tetapi yang suka membisu adalah bapa mertuanya, sudahlah bisu dayus pula membiarkan kedaulatan negara dilacur kepada Singapura dan yang banyak bercakap soal isu kedaulatan ini siapa lagi kalau bukan Khairy apabila berucap seolah-olah dialah perdana menteri ,umpama seorang suami membiarkan isterinya dilacur kepada orang lain dan hasil lacuran dinikmati oleh menantu dan anak-anak, sang suami membisu seribu bahasa yang bercakap lebih menantu dan anak-anaknya.

Ambil kesempatan terhadap skandal wolfowitz

Memang telah diduga apabila timbul isu skandal Presiden Bank Dunia seperti yang sedia maklum pasti Datuk seri Anwar akan dikaitkan. Memandangkan Datuk Seri Anwar adalah pengerusi Yayasan Masa Hadapan sudah pasti Khairy tanpa berlengah-lengah terus mengambil kesempatan atas isu ini.Khairy dalam kenyataannya di Kota Bharu mendesak Datuk Seri Anwar untuk membuat penjelasan terhadap pembabitan beliau dalam isu ini. Berikutan laporan akhbar beberapa hari lepas yang terang-terang melibatkan Datuk Seri Anwar dalam skandal ini, Datuk seri Anwar telah membuat kenyataan berhubung dengan skandal ini di dalam Harakahdaily dan menyifatkan UMNO cuba menyebarkan propaganda buruk terhadap Yayasan Masa Hadapan.

Apakah yang cuba dimainkan oleh Umno dan terbaru Khairy terhadap Datuk Seri Anwar. Mungkinkah Khairy dan UMNO kini menghimpun strategi dan mencari peluang menjatuhkan reputasi Datuk Seri Anwar sebagai antara pemimpian pembangkang yang amat digeruni UMNO. Ataupun mungkin Khairy cuba mengambil kesempatan ini untuk menyerang Datuk Seri Anwar setelah beliau dihentam Anwar pada malam terakhir kempen pilihanraya kecil di Ijok yang telah lalu.

Khairy memang benar-benar belagak macam perdana menteri apabila Khairy juga mendesak Anwar memberi penjelasan berkaitan hubungan baiknya dengan Wolfowitz yang juga orang kanan Presiden Amerika. Soal hubungan persahabatan pun hendak di ketahui oleh Khairy bukankah ada niat lain bagi Khairy di sebalik persoalan itu. Seolah-olah mahu mengubah pemikiram rakyat untuk mula bertanya-tanya dengan persoalan yang negatif terhadap Anwar. Bukankah lebih baik Khairy membersihkan namanya dahulu sebelum membersihkan nama orang lain. Atau bukankah lebih baik Khairy mengajar bapa mertuanya lebih pandai bercakap dari membisu dan berani membuat penjelasan atas isu-isu yang amat penting terhadap kedaulatan negara. Ataupun Khairy perlu terlebih dahulu membuat penjelasan jujur soal penglibatnnya ke atas penjualan aset-aset strategik negara, kerugian proton dan tindakkannya mempengaruhi urusan pentadbiran negara, atau yang paling kurang pun tentang isu menaiki motosikal beramai-ramai bersama Pemuda Barisan Nasional tanpa memakai topi keledar ketika kempen pilihanraya kecil yang lalu. Kalau tidak, memang jelaslah Khairy memang spisis yang suka cari pasal dari menyelesaikan masalah.
No comments: