About Me

My photo
Anak Bapak Al-Banjary Al-Asya'iry As-Syafi'iy, Dilahirkan pada tanggal 1hb Januari 1983 di Kg Parit Satu Sungai Sireh, Tanjong Karang, Selangor Darul Ehsan, seorang Melayu berketurunan Banjar suku Alai, Kini bersama PAS Kawasan Tanjong Karang berjuang menegakkan Islam di atas muka bumi Allah sebagai amanah dan tanggungjawab dari-Nya.. ..terima kasih atas sokongan anda.. Takbirr..ALLAHUAKBAR..!!!

Wednesday, May 30, 2007

Hanya 'Aqidah Mampu Menyatukan Manusia

Setelah saya belek-belek beberapa tulisan dan pandangan yang dilontarkan rakan-rakan blogger, termasuklah beberapa laporan akhbar sehari dua ini, tambahan pula Muktamar Tahunan PAS ke 53 di Kota Bharu yang akan berlangsung pada 1hb hingga 3hb Jun ini, suatu yang menarik perhatian saya ialah label-label yang diberikan kepada pimpinan tertinggi PAS mahupun kumpulan-kumpulan tertentu di dalam PAS itu sendiri.

Memang sudah menjadi resam dunia manusia ini diciptakan dengan pelbagai jenis pemikiran dan tahap kemampuan berfikirnya. Mungkin disebabkan latar pendidikan, masyarakat atau keadaan sekitar yang memberi kesan terhadap pembentukan sikap, budaya dan pegangan seseorang malah suatu masyarakat hatta ke peringkat negara.

PAS sebagai sebuah parti politik yang menjadikan Islam sebagai dasar dan matlamat perjuangannya tidak dapat lari dari situasi sosial ini. Malah isu ini kadangkala dijadikan suatu point untuk dipersoal komposisi ahli dan pimpinan PAS oleh pihak musuh.Saya menulis kali ini bukanlah untuk mengulas lanjut soal pemilihan pucuk pimpinan PAS pada kali ini menyaksikan semua jawatan utama parti dipertandingkan kecuali jawatan Presiden.Tetapi sekadar menyatakan sedikit pendapat mengenai label yang diberikan kepada pimpinan PAS dan realiti perjalanan gerak kerja serta corak perjuangan PAS.

Jika ditinjau pimpinan-pimpinan tertinggi PAS dari segi pendidikan dan profesyen mereka, secara kasar pandangan msyarakat awam membahagikan kepada dua kelompok, kelompol yang pertama golongan 'Ulama dan yang kedua Golongan Profesional. Terbaru setelah saya membaca satu rencana yang mengulas tentang Muktamar kali ini yang dikeluarkan oleh sebuah akhbar harian semalam terdapat label yang lain pula khusus untuk pimpinan PAS, antaranya Golongan Muda, Konservatif, Progresif dan lain-lain. Beliau berhak sahaja untuk memberi sebarang label kepada pimpinan PAS atas dasar kebebasan bersuara. Namun bagi saya label-labek tersebut tidak lebih dari sengaja menanam suatu persepsi negatif kepada msyarakat amnya dan ahli-ahli PAS khususnya seolah-olah berlaku suatu pertembungan hidup mati hala tuju parti. Maka dengan itu tidak lama lagi PAS akan hilang arah tujuannya kerana akan berlaku perpecahan akibat perbezaan pandangan dikalangan pimpinan parti.

Memang biasa didengar begitu,tambahan pula berlaku pemilihan pucuk pimpinan,malah selepas Almarhum Dato' Fadzil Noor kembali menemui Allah, hangat diperkatakan bahawa PAS yang akan dibawa oleh Tuan Guru Hj Abdul Hadi akan bersifat lebih radikal berbanding Almarhum Dato' Fadzil Noor. Begitulah seterusnya dan yang terkini timbul pula isu pertembungan antara golongan muda dan tua, 'Ulama' dan Profesional, Konservatif dan Progresif dan macam-macam lagi.

Bagi saya adakah wujud atau tidak golongan itu tidak penting, kerana memang kita sendiri pun dilahirkan dengan kecenderungan yang berlainan. Atas kecenderungan itulah yang membentuk seseorang itu menjadi seorang yang berfikiran dan bersikap berlainan pula. Bangsa melayu pun dapat dibahagi-bahagikan kepada banyak kelompok, itupun atas kecenderungan tempat asal dan budaya. Golongan profesional dan 'ulama' memang wujud, tapi bagi penilaian saya label itu tidak lebih hanya berdasarkan latar pendidikan dan pengalaman kerja sahaja bukannya perbezaan dasar perjuangan.

PAS berjuang di atas wadah politik ada matlamatnya, corak perjuangan pun sudah tentu didasari oleh apa yang diperjuangkan. Dasar inilah yang akan menentukan corak perjalanan, pentadbiran, perhubungan, sikap, tindakkan dan lain-lain yang berkaitan organisasi juga mengikut apa yang dicorakkan oleh dasar itu tadi. Maka tidak ada masalah sesiapa pun yang akan memimpin PAS kerana PAS ada dasarnya sendiri.

Apabila berlaku pemilihan pucuk pimpinan parti, sudah tentu ahli-ahli PAS akan menilai kebolehan dan kemampuan seseorang itu untuk membawa halatuju parti, sudah tentu mereka yang mempunyai kepakaran dalam bidang yang boleh membawa PAS menuju matlamatnya dengan lebih berani dan bijak berdasarkan ilmu dan pengalaman yang ada. Memang sesiapa pun boleh dilantik untuk menjadi pimpinan kerana itu adalah antara hak dia sebagai ahli PAS untuk memilih dan dipilih menjadi pimpinan, itu pun selepas dinilai dan diakui kemampuannya.

Setelah kita melihat senarai pimpinan yang manjadi calon jawatan yang dipertandingkan untuk bekerja, memimpin dan membawa hala tuju parti, apakah kita melihat pertembungan ini dari sudut individu atau parti? Kepakaran seseorang dalam suatu bidang tiada mengira bidang apapun, bagi saya tidak lain adalah bonus bagi parti,antara lain dapat meyakinkan ahli-ahli PAS dan para pengundi di luar sana bahawa PAS adalah sebuah parti yang mempunyai barisan pimpinan yang mantap. Dalam masa yang sama parti memerlukan pimpinan yang berpengalaman dan bijak dalam selok-belok politik. Oleh kerana PAS menjadikan Islam sebagai matlamat dan dasar perjuangan, sudah tentu golongan 'Ulama' yang arif tentang hukum-hakam, 'Aqidah dan Akhlak Islamiyyah ini diberi tempat dalam pimpinan apatah lagi jika beliau mempunyai pandangan politik yang mantap kerana apabila kita berjuang dalam politik,kita perlu tahu apakah jalan yang kita lalui itu dibenarkan syara' atau tidak, mensyirikkan Allah atau tidak dan akhirnya ada ahklak atau tidak.

Perubahan dalam pimpinan pasti berlaku, bahkan pendekatan politik juga berlaku perubahan kerana mengikut keadaan dan realiti politik semasa. Yang tidak berubah adalah matlamat dan dasar. Dalam PAS, hukum-hakam termasuk perkara dasar. PAS mempunyai Dewan 'Ulama' dan Jawatankuasa Syura. Mereka inilah yang akan memerah minda dan berusaha untuk mengembang dan menyebarkan kefahaman dan kesedaran Islam kepada ahli-ahli pas khususnya dan msyarakat amnya. Dan mereka ini jugalah yang akan menyusun dan menjalankan kegitan tarbiyyah dan mendidik ahli-ahli PAS dengan program-program latihan kepimpinan untuk membentuk sikap dan pendirian ahli-ahli PAS selari dengan matlamat dan dasar yang diperjuangkan oleh PAS. Golongan profesional diperlukan kepakarannya dalam bidang tertentu untuk membentuk suatu pendirian terhadap isu-isu kemasyarakatan di peringkat nasional mahupun global.

Dengan sedikit pandangan di atas, seharusnya golongan-golongan yang suka melabelkan pimpinan PAS harus faham tentang perjalanan perjuangan PAS, jangan fikir PAS bergerak macam parti-parti sekular yang lain, termasuklah UMNO. Sekiranya disamakan pandangan politik UMNO, memanglah pandangan UMNO membeza-bezakan golongan ugama dengan tidak ugama kerana dasar parti UMNo ini pun memang berbentuk sekular,paling kuat pun setakat mempertahankan syi'ar saja,bukan mendaulatkan agama,bahkan bagi UMNO agama ini sama sahaja tarafnya denag negara dan bangsa,sebab ada slogan UMNO berjuang untuk agama, bangsa dan negara.Tiada maknanya jika agama diletak didepan atau belakang kerana bila sudah sama sahaja tarafnya,kepentingan negara boleh mengetepikan kepentingan agama, kepentingan agama boleh sahaja diketepikan untuk memberi lauan kepada kepentingan bangsa dan begitulah adanya UMNO.

Dalam PAS yang penting fikrah bukan profesyen, walaupun pendidikan yang diterimanya berbentuk sekular,tetapi mereka keluar dari kepompong sekular untuk melawan fikrah sekular dan memperjuangkan Islam. Mustahil jika mereka masih mendokong sikap, pendirian dan pandangan hidup sekular dapat hidup dan bekerja bersama-sama mereka yang berbeza pandangan hidupnya. Bagi saya golongan sekular ini hanya sesuai hidup dan berjuang dalam UMNO sahaja, masakan tidak sebab Dato' Seri Nazri Abdul Aziz pernah berkata bahawa UMNO terpaksa condong kepada Islam keraa adanya PAS!!!

Dan akhirnya apa yang saya nampak berdasarkan ilmu yang amat sedikit saya miliki ini, 'aqidahlah yang dapat menyatukan semua golongan manusia. Dasar dan perjuangan PAS adalah Islam, sudah tentu juga 'aqidah parti adalah Islam dan tidak akan menyekutukan Allah dalam apa-apa jua tindakkan dan perjalanan parti. Rasanya tidak ada signifikan sangat soal label-label yang dinerikan oleh sesiapa pun kepada barisan pimpinan parti. Mungkin dalam beberapa aspek yang lain ada kesannya, tapi sekiranya kita masih berpegang teguh pada dasar yang telah ditetapkan, Insya-Allah pertembungan antara dua golongan ini dengan apa-apa label sekalipun sebenarnya adalah rahmat buat PAS. Selamat bermuktamar dan memilih pimpinan parti dengan bijaksana.


----------------------------------------------------------------------------------------------------